Ofis Mimari Projeleri
Aşağı Tıkla
Ofis Mimari Projeleri
Ofis olarak kullanılan alanlarda iç tasarım, kullanım ihtiyacına bağlı olarak belirlenir. İhtiyaç olgusu göz önünde bulundurulur ve bölümler arası ihtiyaç ilişkileri optimum seviyede belirlenerek dizayn edilir. Ofis mimari projeleri, ofisin kullanım amacına bağlı olarak mimari proje hazırlanır. Malzeme gereksinimleri en ince detayına kadar belirlenir ve estetikliğin belirgin bir şekilde yansıtıldığı alanlar olarak şekillendirilir. Burada dikkat edilecek husus, ofisin hangi amaçla kullanıldığının tespiti, ihtiyaç olgusunun nasıl karşılanacağı, estetikliğin iç tasarımın her alanına yansıtılması ve ofisteki kısımların birbiri ile olan ilişkilerinin belirlenerek işlevselliğin sağlandığı alanlar oluşturulmalıdır. Tasarımın temelini oluşturan ihtiyaçlar, gerek teknik açıdan analizi gerekse de talep edilen şekilde gereksinimleri karşılanması noktasında belirlenerek şekillendirilir.
Ofis İç Mimarlıkta Tasarımında Dikkat Edilen Hususlar
Danışmanlık hizmeti, eğitim amaçlı, avukatlık büroları, özel hizmet alanları gibi faaliyetlerin yürütülmesi amacıyla ofis olarak kullanılan alanların; fonksiyonel ve estetik olması, ofisin bölümlerinin birbiriyle olan ilişkilerinin en iyi şekilde belirlenmesi gerekir. Ofis mimari projeleri; insan odaklı, özelleştirilebilir, efektif unsurların tasarıma dâhil edilmesi, özgün bir bakış açısıyla sağlıklı sosyal mekânların oluşturulması, ihtiyaç analizinin yapılarak sürece katkı sağlanması, estetikliğin belirgin bir şekilde iç tasarıma yansıtılması, kullanılacak malzemelerin tespiti, işlevsellik gibi birçok faktör göz önünde bulundurularak iç mekân tasarımı yapılır. Ofislerin proje aşamasında iç mekâna ait görsellikler özel yazılım programları ile artırılmış sanal gerçeklik teknolojisi kullanılarak üç boyutlu (3D) bir şekilde görüntülenmesi sağlanır. Bu sayede ihtiyaç tespiti yapılabilecek değişiklikler ve ofisin beklentilere cevap verip vermeyeceği gibi birçok husus netlik kazanmış olur. Herbir ofisin projesi çizilirken, kendi gerçeklikleri göz önünde bulundurularak objektif bir yaklaşımla önem sırasına göre iç mimari tasarım süreci oluşturulur. Hedeflenen amaca uygun bir şekilde analizler yaparak tasarıma ait çizimler, görseller, kesit detayları, malzeme birleşim detayları gibi birçok işlem alanında uzman mimarlar tarafından özel yazılım programları kullanılarak üç boyutlu görsellikler kazandırılarak oluşturulur.
İç Mimari Tasarımında Temel İlkeler
İnşaat sektöründe son dönemlerde yaşanan gelişmeler, iç mekân tasarımında da belirgin bir şekilde değişim ve dönüşümün yaşanmasına sebep olmuştur. Ofis mimari projeleri, aşağıda belirtilen temel ilkelere dikkat edilerek ofis iç mekân projeleri hazırlanır.
Estetiklik, ofis iç mekân tasarımında en temel unsurlardan biri olarak referans alınır.
Mekânların işlevselliği ve yüksek tasarım değeri, belirgin bir şekilde proje aşamasında dikkat edilen temel ilkelerdendir.
Her detay, bilimsel yöntem ve teknikler kullanılarak çizilir.
Ofis iç mekân yerleşim planı hazırlanırken, ihtiyaç analizi yapılarak uzun vadeli sürdürülebilir tasarım oluşturulur.
Mekânda oluşturulacak kısımlar; kullanım amacına, müşteri taleplerine ve ihtiyaçlara göre şekillendirilir.
Ofis iç mimari uygulamalarında modern yapılar ve mekânlar oluşturulacak şekilde güncel teknikler yakından takip edilerek uygulamaya yansıtılır.
Bilgi birikimi, tecrübe, alanında uzmanlık, bilimsellik, inşaat sektöründe uygulanması gereken teknik ve yöntemler, ofis iç mekân tasarımının temel unsurlarındandır.