Sosyal

İnşaat Proje Çizim Fiyatları

Aşağı Tıkla
Yazı Detayı

İnşaat Proje Çizim Fiyatları

İnşaat proje çizim fiyatları, birçok faktörün bir arada değerlendirilmesi ile hazırlanır. İnşaat sektöründe geleneksel yapıların dışında, son dönemlerde modern mimariye sahip binalar, toplu konutlar, villalar, oteller, işyerleri, plaza merkezleri, AVM’ler gibi insanların ihtiyaçlarının karşılandığı, barındıkları, eğlendikleri yerlerin inşaatı hız kazanmıştır. Bunun sebebi ise mimari alanda ve mühendislik alanında modern teknik ve yöntemlerin kullanılarak farklı tasarımlarla, ihtiyaçların maksimum seviyede karşılandığı, kullanım açısından verimliliğin yüksek seviyede olduğu yapılar tasarlanmaktadır. Bu mekânların oluşturulmasının temeli, tasarım aşamasında olan projelerin çizimi ile doğru orantılıdır. İnşası yapılacak yapıların mimari proje ve statik projesini hazırlanması aşamasında, yapıyı oluşturan elektrik tesisatı, mekanik tesisatın çizimi ve diğer özellikler dikkate alınarak birbiriyle uyumlu bir şekilde tasarlanması, sürdürülebilirliğin sağlanması, proje aşamasında en önemli unsurlardır.

İnşaat Projesi Çiziminde Kullanılan Yazılım Programları

İnşaat proje çizim fiyatları yapılmadan önce öncelikle gerekli fizibilite çalışmaları yapılır. Bu fizibilite çalışmaları ile beraber inşası yapılacak yapının oturacağı alana göre ihtiyaçların çeşitliliği, hangi amaca yönelik kullanılacağı, gereksinimler, ihtiyaç analizi, gerekli statik değerlendirmeler yapılarak tüm bu faktörlerin bir bütünlük içerisinde analizi yapılarak çizim aşamasına geçilir. Son dönemlerde bilgisayar yazılımları alanında kullanıma yönelik hazır paket programlarının kullanımı artmıştır. Özellikle iç mimaride üç boyutlu tasarım gibi özelliklerin bulunduğu yazılımlar ile inşaat projesi çizimi daha nitelikli hale getirilmiştir. İnşaat projesi çiziminde, mimarlar ve inşaat mühendisleri tarafından kullanılan programlar şunlardır:

· AutoCAD

· Sta4cad

· İdecad

· Archicad

· Sap2000

· Xstell

· 3D studio Max

· Plaxis

· Probina

Bu programlar ve daha fazlası proje çiziminde, kullanım amacına göre aktif olarak kullanılmaktadır. Modern mimarinin belirgin bir şekilde inşaat sektöründe kullanımının yaygınlaşması, bu programların öneminin anlaşılmasına ve programların geliştirilmesini sağlamıştır.

İnşaat Projesi Çizim Aşamaları

İnşası yapılacak yapı ile ilgili öncelikle fizibilite çalışmaları yapılır. Yani geoteknik incelemeler yapılarak zemin hakkında gerekli incelemeler yapılır. Tüm resmi işlemler yapıldıktan sonra aplikasyon işlemlerine geçilir. İnşaatın oturacağı alan ile ilgili çevresel etkiler göz önünde bulundurularak eskiz çizimleri yapılır. Avan projesi hazırlandıktan sonra kesin projeye geçilir. Daha sonra inşaat ile ilgili ana planı içeren detaylı mimari projede normal kat planları, kat kesitleri, ince detaylar, yalıtım uygulamalarına yönelik proje detayları ayrı ayrı olmak üzere hazırlanır. Mimari proje hazırlandıktan sonra inşaat mühendisleri tarafından statik proje hazırlanır. Statik projede hareketli yükler, dinamik yükler, rüzgâr etkisi, kolon kesitleri ve diğer statik analizler yapılarak hazırlanan mimari projenin statik açıdan uygulanabilirliği sağlanır.

Mimari Projenin Önemi

İnşası yapılacak yapılar ile ilgili mevzuata göre inşaatın her detayının yer aldığı projelerin hazırlanması zorunluluğu bulunur. Arsa ile ilgili resmi işlemlerin tamamlanmasından sonra belediyeden oturum izni ve yapı ruhsatının alınabilmesi için mimari projenin hazırlanması gerekir. Uygulama aşaması tamamen mimari proje ve statik proje esas alınarak yapılır. Bu yüzden proje hazırlanırken nitelikli mimarlık ofisinden profesyonel destek alınmalıdır. İnşaat proje çizim fiyatları hazırlanırken mimari projede ve statik projedeki eksiklikler, inşası yapılacak yapının her açıdan problem oluşturacak şekilde inşasına sebep olur. Bu tür problemlerin yaşanmaması için mimari projede, projelerin her detayı modern yöntem ve teknikler kullanılarak hazırlanması önem arz eder.